Zorlamalı Sirkülasyon (FC)
Endüstride en çok kullanılan kristalizatör tipidir. Kristal tanecik boyutu yaklaşık 0.2-0.8 mm aralığındadır. Kristalizatöre tuz ayağı eklenerek daha dar aralıkta kristal tanecikleri elde edilebilir. Sirkülasyon debisi, eşanjör borularındaki çözelti hızı, buharlaşma bölgesindeki buhar hızı, pompa kanat ucu hızı, kristalizatör içerisinde kristal kalış süresi ve kristal yüzdesi tasarımda önemli parametrelerdir.
Avantajları:
-
Tasarımı diğer kristalizatör tiplerine kıyasla daha basittir.
-
Yatırım maliyeti daha düşüktür.
Draft Tüp Perde (DTB)
DTB kristalizatör tipinde FC kristalizatöre kıyasla daha büyük boyutlarda kristal tanecikleri elde edilir. 2.5 mm kristal boyutuna kadar ulaşılabilir. Kristalizatörde ana çözelti ve sulu çamur (çözelti-kristal karışımı) çıkışları bulunur. Kristalizatör yapısından dolayı daha büyük tanecikli kristaller elde edilir. İstenilen kristal boyutlarını elde edebilmek için büyüme ve durultma bölümleri titizlikle tasarlanmalıdır.
Avantajları:
-
FC kristalizatöre kıyasla daha büyük boyutlarda kristal elde edilir.
-
Tanecik boyut dağılımı FC kristalizatörlere oranla daha iyidir.
Büyüme Tipi (OSLO)
Oslo tip kristalizatörler akışkan yatak kristalizatörler olarak da adlandırılır. Kristal taneleri eksenel pompa ile temas etmediği için ikincil çekirdeklenmenin önüne geçilir. Kristalizatör yapısından dolayı tanecik kalış süresi en yüksek olan kristalizatör tipidir. 1.5-5mm aralığında kristal taneleri elde edilebilir.
Avantajları:
-
Çok büyük boyutlarda kristal taneleri elde edilebilir.
-
Tanecik boyut dağılımı diğer kristalizatör tiplerine kıyasla çok daha iyidir.